Insulinooporność (IO) – przyczyny i diagnostyka

W ostatnim czasie lekarze endokrynolodzy obserwują znaczny wzrost pacjentów (głównie pacjentek) zgłaszających się do gabinetu z problemami zaburzonego wchłaniania insuliny. Po wykonaniu określonych badań okazuje się, że pacjentki te cierpią na dolegliwość zwaną insulinoopornością (IO). Skąd się bierze IO? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba zacząć od początku, czyli od tego, czym jest insulina i jaka jest jej rola.

Czym jest insulina?

 

Insulina jest bardzo ważnym hormonem wydzielanym przez trzustkę. Wydzielana jest, kiedy dostarczymy do organizmu węglowodany, które przetwarzane są na glukozę, czyli nasze „paliwo”. Zadaniem insuliny jest dostarczenie glukozy do komórek, ale nie tylko. Insulina wspomaga również metabolizm tłuszczów, białek oraz transport jonów, takich jak potas czy magnez. 

Czym jest insulinooporność?

 

Jest to stan nieprawidłowej reakcji tkanek docelowych (tkanki tłuszczowej, wątroby i mięśni szkieletowych) na insulinę, która obniża poziom cukru we krwi. Czyli do zachowania prawidłowego poziomu cukru potrzebna jest większa ilość wydzielonej insuliny. Co może usposabiać do wystąpienia:

  • cukrzycy typu II, 
  • otyłości, 
  • zaburzeń lipidowych, 
  • zespołu metabolicznego, 
  • chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jakie są przyczyny insulinooporności?

 

Pierwszy z nich to czynnik, na który nie mamy wpływu, czyli genetyka. Jeśli w rodzinie występuje cukrzyca typu II, nadwaga czy otyłość, to jest aż 50 % szans na wystąpienie IO.

Jeśli Twój organizm nadmiernie produkuje kortyzol, glukagon czy hormon wzrostu, to również czynnik predysponujący do wystąpienia insulinooporności.

Kolejny czynnik to stacjonarny tryb życia oraz dieta wysokowęglowodanowa. 

Jak zdiagnozować insulinooporność?

 

W celu potwierdzenia wystąpienia insulinooprności należy wykonać trzyetapowy pomiar cukru we krwi. A konkretnie badanie krzywej cukrowej. 

Pierwszy pomiar wykonuje się na czczo, drugi godzinę po wypiciu 75 gramów glukozy, trzeci po kolejnej godzinie.

Jak zapobiegać IO?

 

Nie ma leków, które leczyłyby insulinooporność. Jedynym skutecznym sposobem poprawy wrażliwości tkanek na insulinę jest:

  • aktywności fizyczna, 
  • redukcja masy ciała,
  • zdrowy styl życia, 
  • stosowanie diety przeciwzapalnej, 
  • wyłączenie z diety słodyczy i żywności wysoko przetworzonej.  

 

 

 

Podsumowanie

W ciągu dnia towarzyszy Ci spadek energii, zwłaszcza po posiłku, uczucie senności, obniżenie nastroju, rozdrażnienie czy napady tzw. wilczego głodu? Zgłoś się do endokrynologa! Podczas konsultacji w NIKAMED Centrum Zdrowia uzyskasz fachową pomoc. 

Umów się na wizytę

Lub zadzwoń +48 698 877 014

Zgoda